Bezoekje aan het @CryptoMuseum

Als je werkzaam bent in de wereld van Cryptografie en encryptie, is een bezoekje aan het Crypto Museum in Amsterdam eigenlijk een vereiste.

Eens in de paar jaar is het Crypto Museum open voor bezoek en is de toegang gratis. Al staat er wel een donatiepot bij ingang om zo het bestaan van dit museum wat bij te staan. Een echt museum zoals Rijksmuseum of het Louvre is het zeker niet maar dat maakt dit museum een bezoekje waard. Zo ook dit jaar want zo vaak zijn ze niet open voor bezoek.

Cryptomuseum

Het Cryptomuseum is een privémuseum van Paul Reuvers en Marc Simons en is klein, niet door subsidie ondersteund initiatief. Gestart in 2004 en inmiddels wereldwijd bekend. Ze geven lezingen, leveren crypto-apparatuur voor tentoonstellingen en je kunt er met (kleine) groepen bezoeken afleggen of ze komen naar je toe.

Er staat een diversiteit aan apparatuur die voornamelijk gericht is op cryptografie en/of spionage. Ook spionage zenders/ontvangers, al dan niet draagbaar, zijn er te vinden. Van oude apparatuur, zoals de Siemens T52 uit de jaren 30 van vorige eeuw, tot nieuwere STU-III telefoons die door Bush en Obama gebruik zijn. Maar ook kleine draagbare zenders die in WW2 gebruikt werden om de Duitse legermacht af te luisteren.

Tevens waren zij in 2016 de leverancier van diverse crypto-apparatuur voor de film over Snowden van Oliver Stone. 

Mijn bezoekje van 14 januari en ben er een paar uur geweest. Uitleg gekregen over de verschillende Enigma’s en mocht er fotograferen. Tijdje staan praten met Paul Reuvers en merkte duidelijk dat hij dit met veel passie en plezier doet. Hij is merkbaar trots op ‘zijn’ collectie aan Crypto-apparatuur. En als je dan rondkijkt door de ruimte, kan je wel zeggen dat hij dit zeker mag zijn.

Enigma’s


Er staan diverse types Enigma’s, o.a. een erg mooie Enigma D (uit jaren 20) en een Enigma A-28, waar er niet veel van zijn. Er stonden in totaal 5 verschillende Enigma’s van verschillende types. Naast de machines waren de cryptowielen, separate voeding en andere toebehoren uitgestald.

De Enigma D is gevonden op een zolder waar het jaren goed bewaard is. Deze Enigma is in zeer goede staat en aan het serienummer was te achterhalen dat dezer waarschijnlijk door politie gebruikt is.  De Enigma A-28 was een commerciële versie met verbeteringen in de codewielen. Dit type werd vaak in bancaire wereld gebruikt maar daardoor zijn er niet veel bewaard gebleven.

Nog véél meer

Naast de Enigma’s stonden er ook nog andere machines, zoals de Siemens T-52 Geheimschreiber, een Typex, een KY-68 en een Spendex-50 en nog veel meer om op te noemen.  De Typex is een Engelse kopie van de Enigma, vertelde Paul. Door de Engelsen gemaakt met als Enigma in het achterhoofd.

Het Cryptomuseum heeft ook nieuwere machines staan. Deze zijn tov de Enigma’s niet mechanishe maar elektronisch. Telefoons, zoals STU-III en een Swift machine (de Gretacoder). De STU-telefoons worden door overheden gebruikt om veilig te bellen. Bush en Obama gebruiken deze type telefoons als ze bellen over staatsgeheime onderwerpen.

Om de tegenstander af te luisteren is een Enigma en andere cryptoapparatuur niet voldoende. Daarvoor zijn er ontvangers nodig om de signalen uit de lucht te pikken en af te luisteren. Enkele kleine ontvangers/zenders uit de oorlog waren ten toon gesteld. Kleine draagbar zender/ontvangers zijn ook in bezit van het Cryptomuseum.

Bijvoorbeeld een in een koffer verstopte zender/ontvanger die zelfs door een klein kind gedragen kon worden, staat in het Cryptomuseum.

Al met al

Bezoekje aan het Cryptomuseum is, net als in 2013, wederom iets om vaker te doen. Helaas gaat dat niet en zal ik weer een tijdje moeten wachten om de diversiteit aan unieke crypto-apparatuur in een ruimte te kunnen bezichtigen.

Maar, misschien is er een groepje mensen bij elkaar te krijgen om eens, betaald, een bezoekje in te plannen met de nodige uitleg van Paul en/of Marc. Al waren er ook diverse vrijwilligers aanwezig die van alles van de appratuur wisten.