S/MIME Certificaat ontvanger importeren

Wil je ook versleuteld e-mailen dan zal de ontvanger(s) ook en sleutelpaar moeten hebben en het daarbij behorende certificaat. Het certificaat van de ontvanger moet bij de verzendende partij beschikbaar zijn want versleutelen wordt met de publieke sleutel van de ontvanger uitgevoerd.

Note: dit is een-jaarlijks of twee-jaarlijks terugkomende actie omdat de certificaten een verloopdatum hebben.

Microsoft Outlook

Het certificaat van de ontvanger(s) wordt opgeslagen in het adres boek van Microsoft Outlook. Ga naar je Adresboek door linksonder in je scherm op het icoontje te klikken.

Ga dan naar Adresboek rechtsboven en je krijg dan een uitgebreidere functie om je contacten te bewerken.

Dat is noodzakelijk omdat de certificaten van je ontvangers niet in het normale scherm bewerkt kunnen worden. Je krijg dat een lijst van je contacten en bij een dubbelklik op het gewenste contact kun je het certtificaat toevoegen. Klik op Certificaten en je krijg dan het scherm waar je de certificaten van je contactpersoon kunt zien. Dat kunnen er meerdere zijn want ook de oude certificaten worden in dit scherm weergegeven. Maar als je net start met S/MIME zullen er dan niet veel zijn.

Het hiernaast getoonde scherm zie je dan de mogelijkheid om een certificaat te importeren. Druk op Importeren en ga dan naar de folder waar het certificaat bestand van de ontvanger is opgeslagen. Dit is een bestand met de extentie .cer.

In dit certificaat zit tevens het e-mail adres van de ontvanger en als deze niet in het contactboek staat, zul je daar een melding van krijgen. Voeg daarom eerst het juiste e-mail adres toe voordat je het certificaat importeert.

Gebruik van S/MIME

Vanaf nu kun je versleuteld e-mailen met de contacten die ook certificaten hebben.

Het aanzetten van ondertekenen en versleutelen kan in het menu als je een mail aan het intypen bent. In de menubalk heb je Opties en daaronder zitten de twee knoppen, sign en encrypt om het mailtje te ondertekenen en/of te versleutelen. Ondertekenen kan ook naar mensen zonder certificaat en versleutelen kan alleen naar mensen die ook een certificaat en sleutels hebben.

Bij ontvangen mail kun je dan twee verschillende icoontje zien. Een voor alleen ondertekenen en een voor versleutelen

  • Aangemaakt op .