Private key en S/MIME Certificaat in Outlook

Na importeren van je private sleutels en certificaat kun je alle e-mail met S/MIME ondertekenen. De ontvanger ziet dan dat de e-mail 100% zeker van jou afkomstig is en niet is aangepast.

Note: dit is een-jaarlijks of twee-jaarlijks terugkomende actie omdat de certificaten een verloopdatum hebben.

Importeren sleutels en certificaat

Als je de sleutels gemaakt hebt (zie Sleutels genereren en S/MIME certificaat aanvragen) Importeren van de sleutels en certificaat in Microsoft Outlook doe je in Windows zelf. Je kunt dubbel klikken op het bestand (P12/PFX) en de installatie doorlopen. Het wachtwoord ingeven en deze is te gebruiken in Outlook.

Configuratie in Outlook

In Outlook moet je dan het certificaat koppelen aan je e-mail instellingen en dat doe je alsvolgt. Ga naar Bestand -> Opties -> Vertrouwenscentrum.

Druk op Instellingen voor het vertrouwenscentrum. Een nieuw scherm wordt geopend en druk dan op E-mailbeveiliging en daarna op Instellingen.

Bij Kiezen in het geopende scherm kun je het net geïmporteerde certificaat selecteren en dat doe je voor ondertekenen en versleutelen. Dit is meestal dezelfde maar kan verschillende certificaten zijn. Vandaar dat je het voor beide moet doen. Selecteer de juiste algortimes zoals in onderstaande screenshot zijn aangegeven. SHA256 voor Hash-Algoritme en AES (256-bit) voor het versleutelen.

Druk daarna een op de diverse onderliggende schermen op Ok en de instellingen worden dan opgeslagen.

Note: Als je verseluteld wilt mailen, is er aan de ontvanger ook een sleutel en certificaat nodig en moet je het certificaat importeren in Outlook. Ga naar de volgende stap om dat te doen.

  • Aangemaakt op .